Thursday, April 30, 2009

HPI (Hospital Pantai Indah) Antenatal Programme & Delivery Package

Posted by Farah MBAR at 12:52 AM 1 comments
Mama melahirkan A'aesyah di Hospital Pantai Indah. Mama ikut package dan pada pendapat Mama, Mama rasa lega sangat Mama bersalin di sana.

Layanan mereka sangat best sekali.

Tahun ini HPI mengadakan Antenatal Programme sekali, waaa lagi best la. Kalau ramai yang tak tahu, Antenatal Programme ni mendidik kita tentang hal-hal pregnancy. Dalam ertikata lain dia prepare kita untuk pregnancy dan childbirth kita.

Semasa visit Doktor Pediatrik A'aesyah hari tu, Mama sempat la grap brochure dan Mama scan di bawah. Benda baik, buat apa kita simpan dan tau sendiri aje kan? Click on image to view larger version









Wednesday, April 8, 2009

Perkhidmatan 3D dan 4D Scan

Posted by Farah MBAR at 11:12 PM 0 comments
Mama rasa rugi sebab semasa A'aesyah berusia 5 bulan, Mama memang teringin nak buat 3D atau 4D scan. Mungkin sebab perut yang memboyot, Mama malas nak google atau search.

Entah kenapa, sekarang bila A'aesyah da masuk 8 bulan baru rasa rugi sebab bila Mama google dan search, ada banyak tempat yang menawarkan perkhidmatan tersebut.

VISION COLLEGE

Vision College offer Diploma in Medical Ultrasonography (ASIA) Programme. Ada terbaca di forum di cari.com.my yang mereka juga menawarkan perkhidmatan 3D Scan. However, Mama rasa diaorang ni technician sahaja jadi cuma scan and takkan bagi macam-macam info about your baby. But just to scan is considered cheap juga.

RM60++
Cd yg mengandungi gambar 3D dan avi file semasa sedang di scan

VISION COLLEGE
Lot 709-A, 6th Floor, Block E
Kelana Parkview Tower
Jalan SS6/2, Kelana Jaya
47300 Petaling Jaya
Selangor, Malaysia
(6)03-7803 8300
(6)03-7803 8302
info@vision.edu.my

Operation Hours
Monday to Friday 8.30am - 5.00pm

Sumber info - here


HOSPITAL BERSALIN RAZIF

Hospital Bersalin Razif
No. 33,35,37 & 39, Jalan Sri Sarawak 20A/KS2,
Taman Sri Andalas, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan.
Telephone : 603 - 3323 7394
Fax : 603 - 3323 7058
Email : info@hospitalrazif.com

Pakej bersalin dan antenatal - here

KAMPUNG BARU MEDICAL CENTRE

Kampung Baru Medical Centre (KBMC)
No. 85, Jalan Raja Abdullah,
Kampung Baru,
50300 Kuala Lumpur.

Tel : 03-26931007
Fax : 03-26986711

KLINIK PAKAR WANITA AN-NUR

Klinik Pakar Wanita An-Nur
Dr Fatimah & Dr Khamsiah
No 10 MEdan Pusat Bandar 1
Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi Selangor
03.89250020

  • Pakej bersalin - here (CASH ONLY)
  • 3D & 4D scan package - here
  • Antenatal package - here

SUKHILMI WOMEN SPECIALIST AND FERTILITY CLINIC
No 1-G, Jalan Coco Drive 3,
Taman Bandar Senawang (Senawang Park City)
70450 Senawang,
Seremban, Negeri Sembilan.

Clinic operating hours:

MON-THU: 9.00am -6.00pm,
FRIDAY: 9.00am -12.00pm, 3.00pm - 6.00pm,
SAT: 9.00am -5.00pm
SUNDAY N PUBLIC HOLIDAY: CLOSED
RESTING HOURS: 1.00pm - 2.00pm,

Appointment can be arrange by:
Clinic: 06-6752560
Fax: 06-6752562
email: sukhil@ymail.com

Ini adalah di antara yang Mama jumpa. Kalau ada yang tahu lagi, silalah comment dan share dengan pembaca yang lain!




Angin Meroyan : Mengapa Ia Berlaku

Posted by Farah MBAR at 4:47 PM 1 comments
Satu perkara yg kita tak pernah fikirkan mengenai kelahiran cahayamata ialah berapa tinggi harapan yg kita letakkan dari kelahiran tersebut.Selain pengetahuan mengenai kecemerlangan teknologi dlm rawatan perbidanan,kita cuma mempunyai sedikit tanggapan mengenai ketibaan bayi baru yg bakal mewarnai & menceriakan hidup berkeluarga. Ramai yg mungkin menghadiri
kelas2 prakelahiran (antenatal) sbg persediaan ketika & selepas bersalin.Namun masih ada lagi ruang kosong yg tak diketahui & tak pernah diambil tahu oleh bakal ibu & juga suami mengenai apa yg berlaku seterusnya terutama selepas pantang.


Melalui kelas2 sebegini, kita lazimnya diajar mengenai betapa pentingnya penyusuan ibu, rawatan & penjagaan bayi & kesihatan ibu, diet seimbang & segala yg berkaitan dgn hal2 kelahiran & selepas bersalin. Tetapi jarang sekali si ibu & pasangan diberitahu mengenai kedudukan dari segi perubatan si ibu yg berkaitan dgn proses kelahiran.

Kehadiran cahayamata merupakan detik membahagiakan setiap pasangan namun tidak ramai yg membincangkan tentang kesan emosi yg dihadapi oleh si ibu selepas melahirkan terutama semasa dlm pantang & selepas pantang. Malah,ramai yg tidak tahu bhw jangkamasa berpantang adalah penting utk menentukan sama ada ibu akan kembali normal spt sebelumnya atau si ibu akan menderita
akibat gangguan jiwa seumur hidup.

Apa dia angin meroyan? Masyarakat Melayu mengaitkan penyakit angin meroyan atau gila meroyan kpd ibu yg mengalaminya sewaktu atau selepas dlm pantang.Biasanya mereka yg mengalami penyakit angin meroyan menjadi hilang ingatan & berkelakuan aneh. Dlm istilah perubatan ia dikenali sbg 'postnatal depression' atau masalah kesugulan selepas bersalin yg bersangkutan dgn
kesan emosi & kejiwaan.


-Postnatal Depression, Maternity Blues & Puerperal Psychosis-
*********************************************************************

Ia bukan saja dihidap oleh wanita biasa tetapi juga wanita profesional.Sering berlaku kekeliruan di antara 'postnatal depression, maternity blues & puerperal psychosis'. Ada juga yg menganggap postnatal depression disebabkan oleh tindakan hormon atau yg berkaitan dgnnya. Ia juga dipandang sbg sesuatu perlakuan luar biasa yg menybbkan seseorg itu tidak
boleh menjalankan kewajipan sbg seorg ibu.

Sebenarnya terdpt 3 jenis kesugulan/kemurungan yg dihidapi oleh ibu selepas bersalin iaitu maternity blues, puerperal psychosis & postnatal depression.Ketiga2nya kelihatan hampir sama tetapi sebenarnya berbeza. Wanita selepas bersalin mungkin boleh mengalami salah satu dpdnya atau tiada langsung.

'Maternity blues' adalah serangan singkat yg berlaku beberapa hari selepas bersalin terutama ketika emosi wanita tersebut dlm keadaan kacau.Kebanyakan ibu mengalami keadaan ini hanya utk seketika & ia dianggap normal & tidak memerlukan rawatan. Boleh dikatakan hampir kebanyakan ibu dlm pantang mengalami maternity blues. Terutama jika ibu dlm keadaan runsing & memikirkan yg bukan2. Manakala puerperal psychosis berlaku sebaliknya. Dlm 500 org wanita yg bersalin hanya seorg yg terdpt serangan
puerperal psychosis.

Tetapi sama spt maternity blues ia boleh dicetuskan oleh pergolakan biologi yg amat besar sebaik saja selepas melahirkan anak iaitu ketika jumlah hormon oestrogen & progesterone yg bertambah sebyk 200 (berkali ganda ketika mengandung) kembali kpd jumlah normal selama beberapa hari.Puerperal psychosis adalah gangguan sakit otak utama yg memerlukan rawatan
hospital.


-Awasi Mood-
**************

Dlm kebanyakan kes, perubahan mood merupakan pokok penting mengenal puerperal psychosis. Seringkali perubahan ini membawa kpd ingatan yg tidak waras & gangguan perasaan. Ibu yg menghidap penyakit ini mungkin percaya bhw dia & bayinya adalah mangsa kpd cubaan satu pembunuhan. Dia sering diganggu oleh suara2 mengugut yg sebenarnya muncul dlm khayalannya. Tidak dinafikan ini merupakan pengalaman getir bagi diri si ibu & keluarganya.Namun begitu penyakit ini boleh dirawat melalui pengambilan pil2 tertentu atas nasihat doktor & si ibu mungkin boleh pulih spt sediakala.

Postnatal depression ternyata berbeza dpd kedua2 penyakit di atas. Ia jarang berlaku tetapi 50 kali lebih byk menyerang si ibu berbanding dgn puerperal psychosis. Ia boleh berlaku bila2 masa dlm jangka masa sebulan atau 2 bulan selepas melahirkan atau ketika si ibu masih dlm rawatan.

Wanita yg mengalaminya seringkali menghadapi masalah sukar tidur & sentiasa kepenatan. Mereka kerap merasa tegang, rendah diri & sakit hati. Mereka bukan saja menjauhi seks malah membenci suaminya. Malang kebanyakan ibu yg mengalami postnatal depression tidak menyedarinya sbg satu penyakit.Begitu juga dgn suami & ahli keluarga. Suami mungkin menganggap isteri berubah laku bukan kerana penyakit postnatal depression tetapi semulajadi.Akibatnya penyakit tersebut berlarutan tanpa sebrg rawatan.

Situasi akan menjadi lebih buruk jika suami tidak memahami keadaan isteri yg mengalami postnatal depression. Mereka mungkin bertindak menjauhkan diri dpd isteri dgn pulang lewat atau mencari kekasih baru. Alasannya kerana tiada ketenteraman di rumah disbbkan isteri suka marah2 & berleter tanpa sebab. Ini akan mengakibatkan isteri lebih tertekan & menghadapi gangguan jiwa yg lebih hebat.

Masalahnya postnatal depression lebih teruk dpd masalah kesugulan yg lain tetapi ia kurang difahami. Ibu yg mengalaminya berjaga malam di kala anak sedang lena tidur. Malah dia tidak menikmati rasa rehat sekalipun bayi tidak dlm pangkuannya. Tiada langsung rasa kegembiraan menimang cahayamata sebaliknya merasa hanya kerja yg sukar, memenatkan & membosankan.


-Sokongan Emosi Orang Terdekat-
**************************************

Tidak byk kajian yg dilakukan ke atas punca2 berlakunya kesugulan ibu selepas bersalin. Walaupun ada kajian yg mengatakan perubahan hormon merupakan punca berlakunya postnatal depression namun ia hanyalah faktor kecil di samping beberapa faktor penyebab yg lain. Seseorg ibu yg cenderung berasa kecewa, sentiasa muram & bimbang juga menjadi punca berlakunya postnatal depression.

Begitu juga wanita yg belum bersedia menimang cahayamata tetapi terpaksa memilikinya juga cenderung mengalami masalah ini. Waktu dlm pantang, ibu mudah rasa tertekan kerana kehadiran bayi memerlukan ibu berjaga malam. Ada waktunya keletihan menjadikan ibu mudah tertekan. Oleh itu, penting bagi bakal ibu mendpt sokongan moral & emosi yg kuat dpd seseorg khususnya
org terdekat spt suami & pada saat2 menimang cahayamata & selepas bersalin.Ini kerana sokongan & bantuan suami adalah penawar yg paling mujarab ke arah kestabilan emosi siisteri.

Harus difahami bahawa ibu yg mengalami postnatal depression biasanya disbbkan rasa kecewa kerana menyedari keadaan selepas menjadi ibu tidak spt yg diharapkan. Sebelum mempunyai anak mereka membayangkan bahawa kehidupan selepas mempunyai anak tentunya lebih indah kerana dikelilingi oleh anak yg sihat & comel. Kebanyakannya terpengaruh dgn cerita2 di majalah tentang
kehidupan bahagia dikelilingi anak, menjadi ibu yg sukses & mempunyai suami yg memahami & membantu tugas2 rumah.

Malangnya apabila mereka mengalami sendiri dlm dunia kenyataan, keadaan berlainan. Apa yg dibayangkan & digambarkan melalui majalah menjadi sebaliknya. Mereka tidak melaluinya dgn mudah. Ini merupakan satu kejutan yg mengganggu emosi & fikiran tersebut. Mereka tidak dpt mengawal emosi ketegangan ini akan mudah mengalami postnatal depression.

Bagi bakal ibu, persediaan paling penting sebelum menimang cahayamata adalah persediaan emosi & mental yg kuat. Selain dpd pengetahuan mengenai perawatan bayi, bakal ibu juga perlu tahu mengenai kesihatan diri sebelum & selepas bersalin di samping bersedia utk menerima kemungkinan buruk selepas kelahiran.

Meletak harapan yg tinggi tanpa persediaan jiwa & rohani yg kukuh akan hanya akan membawa kekecewaan yg memungkinkan anda mengalami postnatal depression.

 

Baby Talk and more.. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting