Thursday, April 30, 2009

HPI (Hospital Pantai Indah) Antenatal Programme & Delivery Package

Posted by Farah MBAR at 12:52 AM 1 comments
Mama melahirkan A'aesyah di Hospital Pantai Indah. Mama ikut package dan pada pendapat Mama, Mama rasa lega sangat Mama bersalin di sana.

Layanan mereka sangat best sekali.

Tahun ini HPI mengadakan Antenatal Programme sekali, waaa lagi best la. Kalau ramai yang tak tahu, Antenatal Programme ni mendidik kita tentang hal-hal pregnancy. Dalam ertikata lain dia prepare kita untuk pregnancy dan childbirth kita.

Semasa visit Doktor Pediatrik A'aesyah hari tu, Mama sempat la grap brochure dan Mama scan di bawah. Benda baik, buat apa kita simpan dan tau sendiri aje kan? Click on image to view larger version









Wednesday, April 8, 2009

Perkhidmatan 3D dan 4D Scan

Posted by Farah MBAR at 11:12 PM 0 comments
Mama rasa rugi sebab semasa A'aesyah berusia 5 bulan, Mama memang teringin nak buat 3D atau 4D scan. Mungkin sebab perut yang memboyot, Mama malas nak google atau search.

Entah kenapa, sekarang bila A'aesyah da masuk 8 bulan baru rasa rugi sebab bila Mama google dan search, ada banyak tempat yang menawarkan perkhidmatan tersebut.

VISION COLLEGE

Vision College offer Diploma in Medical Ultrasonography (ASIA) Programme. Ada terbaca di forum di cari.com.my yang mereka juga menawarkan perkhidmatan 3D Scan. However, Mama rasa diaorang ni technician sahaja jadi cuma scan and takkan bagi macam-macam info about your baby. But just to scan is considered cheap juga.

RM60++
Cd yg mengandungi gambar 3D dan avi file semasa sedang di scan

VISION COLLEGE
Lot 709-A, 6th Floor, Block E
Kelana Parkview Tower
Jalan SS6/2, Kelana Jaya
47300 Petaling Jaya
Selangor, Malaysia
(6)03-7803 8300
(6)03-7803 8302
info@vision.edu.my

Operation Hours
Monday to Friday 8.30am - 5.00pm

Sumber info - here


HOSPITAL BERSALIN RAZIF

Hospital Bersalin Razif
No. 33,35,37 & 39, Jalan Sri Sarawak 20A/KS2,
Taman Sri Andalas, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan.
Telephone : 603 - 3323 7394
Fax : 603 - 3323 7058
Email : info@hospitalrazif.com

Pakej bersalin dan antenatal - here

KAMPUNG BARU MEDICAL CENTRE

Kampung Baru Medical Centre (KBMC)
No. 85, Jalan Raja Abdullah,
Kampung Baru,
50300 Kuala Lumpur.

Tel : 03-26931007
Fax : 03-26986711

KLINIK PAKAR WANITA AN-NUR

Klinik Pakar Wanita An-Nur
Dr Fatimah & Dr Khamsiah
No 10 MEdan Pusat Bandar 1
Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi Selangor
03.89250020

  • Pakej bersalin - here (CASH ONLY)
  • 3D & 4D scan package - here
  • Antenatal package - here

SUKHILMI WOMEN SPECIALIST AND FERTILITY CLINIC
No 1-G, Jalan Coco Drive 3,
Taman Bandar Senawang (Senawang Park City)
70450 Senawang,
Seremban, Negeri Sembilan.

Clinic operating hours:

MON-THU: 9.00am -6.00pm,
FRIDAY: 9.00am -12.00pm, 3.00pm - 6.00pm,
SAT: 9.00am -5.00pm
SUNDAY N PUBLIC HOLIDAY: CLOSED
RESTING HOURS: 1.00pm - 2.00pm,

Appointment can be arrange by:
Clinic: 06-6752560
Fax: 06-6752562
email: sukhil@ymail.com

Ini adalah di antara yang Mama jumpa. Kalau ada yang tahu lagi, silalah comment dan share dengan pembaca yang lain!




Angin Meroyan : Mengapa Ia Berlaku

Posted by Farah MBAR at 4:47 PM 1 comments
Satu perkara yg kita tak pernah fikirkan mengenai kelahiran cahayamata ialah berapa tinggi harapan yg kita letakkan dari kelahiran tersebut.Selain pengetahuan mengenai kecemerlangan teknologi dlm rawatan perbidanan,kita cuma mempunyai sedikit tanggapan mengenai ketibaan bayi baru yg bakal mewarnai & menceriakan hidup berkeluarga. Ramai yg mungkin menghadiri
kelas2 prakelahiran (antenatal) sbg persediaan ketika & selepas bersalin.Namun masih ada lagi ruang kosong yg tak diketahui & tak pernah diambil tahu oleh bakal ibu & juga suami mengenai apa yg berlaku seterusnya terutama selepas pantang.


Melalui kelas2 sebegini, kita lazimnya diajar mengenai betapa pentingnya penyusuan ibu, rawatan & penjagaan bayi & kesihatan ibu, diet seimbang & segala yg berkaitan dgn hal2 kelahiran & selepas bersalin. Tetapi jarang sekali si ibu & pasangan diberitahu mengenai kedudukan dari segi perubatan si ibu yg berkaitan dgn proses kelahiran.

Kehadiran cahayamata merupakan detik membahagiakan setiap pasangan namun tidak ramai yg membincangkan tentang kesan emosi yg dihadapi oleh si ibu selepas melahirkan terutama semasa dlm pantang & selepas pantang. Malah,ramai yg tidak tahu bhw jangkamasa berpantang adalah penting utk menentukan sama ada ibu akan kembali normal spt sebelumnya atau si ibu akan menderita
akibat gangguan jiwa seumur hidup.

Apa dia angin meroyan? Masyarakat Melayu mengaitkan penyakit angin meroyan atau gila meroyan kpd ibu yg mengalaminya sewaktu atau selepas dlm pantang.Biasanya mereka yg mengalami penyakit angin meroyan menjadi hilang ingatan & berkelakuan aneh. Dlm istilah perubatan ia dikenali sbg 'postnatal depression' atau masalah kesugulan selepas bersalin yg bersangkutan dgn
kesan emosi & kejiwaan.


-Postnatal Depression, Maternity Blues & Puerperal Psychosis-
*********************************************************************

Ia bukan saja dihidap oleh wanita biasa tetapi juga wanita profesional.Sering berlaku kekeliruan di antara 'postnatal depression, maternity blues & puerperal psychosis'. Ada juga yg menganggap postnatal depression disebabkan oleh tindakan hormon atau yg berkaitan dgnnya. Ia juga dipandang sbg sesuatu perlakuan luar biasa yg menybbkan seseorg itu tidak
boleh menjalankan kewajipan sbg seorg ibu.

Sebenarnya terdpt 3 jenis kesugulan/kemurungan yg dihidapi oleh ibu selepas bersalin iaitu maternity blues, puerperal psychosis & postnatal depression.Ketiga2nya kelihatan hampir sama tetapi sebenarnya berbeza. Wanita selepas bersalin mungkin boleh mengalami salah satu dpdnya atau tiada langsung.

'Maternity blues' adalah serangan singkat yg berlaku beberapa hari selepas bersalin terutama ketika emosi wanita tersebut dlm keadaan kacau.Kebanyakan ibu mengalami keadaan ini hanya utk seketika & ia dianggap normal & tidak memerlukan rawatan. Boleh dikatakan hampir kebanyakan ibu dlm pantang mengalami maternity blues. Terutama jika ibu dlm keadaan runsing & memikirkan yg bukan2. Manakala puerperal psychosis berlaku sebaliknya. Dlm 500 org wanita yg bersalin hanya seorg yg terdpt serangan
puerperal psychosis.

Tetapi sama spt maternity blues ia boleh dicetuskan oleh pergolakan biologi yg amat besar sebaik saja selepas melahirkan anak iaitu ketika jumlah hormon oestrogen & progesterone yg bertambah sebyk 200 (berkali ganda ketika mengandung) kembali kpd jumlah normal selama beberapa hari.Puerperal psychosis adalah gangguan sakit otak utama yg memerlukan rawatan
hospital.


-Awasi Mood-
**************

Dlm kebanyakan kes, perubahan mood merupakan pokok penting mengenal puerperal psychosis. Seringkali perubahan ini membawa kpd ingatan yg tidak waras & gangguan perasaan. Ibu yg menghidap penyakit ini mungkin percaya bhw dia & bayinya adalah mangsa kpd cubaan satu pembunuhan. Dia sering diganggu oleh suara2 mengugut yg sebenarnya muncul dlm khayalannya. Tidak dinafikan ini merupakan pengalaman getir bagi diri si ibu & keluarganya.Namun begitu penyakit ini boleh dirawat melalui pengambilan pil2 tertentu atas nasihat doktor & si ibu mungkin boleh pulih spt sediakala.

Postnatal depression ternyata berbeza dpd kedua2 penyakit di atas. Ia jarang berlaku tetapi 50 kali lebih byk menyerang si ibu berbanding dgn puerperal psychosis. Ia boleh berlaku bila2 masa dlm jangka masa sebulan atau 2 bulan selepas melahirkan atau ketika si ibu masih dlm rawatan.

Wanita yg mengalaminya seringkali menghadapi masalah sukar tidur & sentiasa kepenatan. Mereka kerap merasa tegang, rendah diri & sakit hati. Mereka bukan saja menjauhi seks malah membenci suaminya. Malang kebanyakan ibu yg mengalami postnatal depression tidak menyedarinya sbg satu penyakit.Begitu juga dgn suami & ahli keluarga. Suami mungkin menganggap isteri berubah laku bukan kerana penyakit postnatal depression tetapi semulajadi.Akibatnya penyakit tersebut berlarutan tanpa sebrg rawatan.

Situasi akan menjadi lebih buruk jika suami tidak memahami keadaan isteri yg mengalami postnatal depression. Mereka mungkin bertindak menjauhkan diri dpd isteri dgn pulang lewat atau mencari kekasih baru. Alasannya kerana tiada ketenteraman di rumah disbbkan isteri suka marah2 & berleter tanpa sebab. Ini akan mengakibatkan isteri lebih tertekan & menghadapi gangguan jiwa yg lebih hebat.

Masalahnya postnatal depression lebih teruk dpd masalah kesugulan yg lain tetapi ia kurang difahami. Ibu yg mengalaminya berjaga malam di kala anak sedang lena tidur. Malah dia tidak menikmati rasa rehat sekalipun bayi tidak dlm pangkuannya. Tiada langsung rasa kegembiraan menimang cahayamata sebaliknya merasa hanya kerja yg sukar, memenatkan & membosankan.


-Sokongan Emosi Orang Terdekat-
**************************************

Tidak byk kajian yg dilakukan ke atas punca2 berlakunya kesugulan ibu selepas bersalin. Walaupun ada kajian yg mengatakan perubahan hormon merupakan punca berlakunya postnatal depression namun ia hanyalah faktor kecil di samping beberapa faktor penyebab yg lain. Seseorg ibu yg cenderung berasa kecewa, sentiasa muram & bimbang juga menjadi punca berlakunya postnatal depression.

Begitu juga wanita yg belum bersedia menimang cahayamata tetapi terpaksa memilikinya juga cenderung mengalami masalah ini. Waktu dlm pantang, ibu mudah rasa tertekan kerana kehadiran bayi memerlukan ibu berjaga malam. Ada waktunya keletihan menjadikan ibu mudah tertekan. Oleh itu, penting bagi bakal ibu mendpt sokongan moral & emosi yg kuat dpd seseorg khususnya
org terdekat spt suami & pada saat2 menimang cahayamata & selepas bersalin.Ini kerana sokongan & bantuan suami adalah penawar yg paling mujarab ke arah kestabilan emosi siisteri.

Harus difahami bahawa ibu yg mengalami postnatal depression biasanya disbbkan rasa kecewa kerana menyedari keadaan selepas menjadi ibu tidak spt yg diharapkan. Sebelum mempunyai anak mereka membayangkan bahawa kehidupan selepas mempunyai anak tentunya lebih indah kerana dikelilingi oleh anak yg sihat & comel. Kebanyakannya terpengaruh dgn cerita2 di majalah tentang
kehidupan bahagia dikelilingi anak, menjadi ibu yg sukses & mempunyai suami yg memahami & membantu tugas2 rumah.

Malangnya apabila mereka mengalami sendiri dlm dunia kenyataan, keadaan berlainan. Apa yg dibayangkan & digambarkan melalui majalah menjadi sebaliknya. Mereka tidak melaluinya dgn mudah. Ini merupakan satu kejutan yg mengganggu emosi & fikiran tersebut. Mereka tidak dpt mengawal emosi ketegangan ini akan mudah mengalami postnatal depression.

Bagi bakal ibu, persediaan paling penting sebelum menimang cahayamata adalah persediaan emosi & mental yg kuat. Selain dpd pengetahuan mengenai perawatan bayi, bakal ibu juga perlu tahu mengenai kesihatan diri sebelum & selepas bersalin di samping bersedia utk menerima kemungkinan buruk selepas kelahiran.

Meletak harapan yg tinggi tanpa persediaan jiwa & rohani yg kukuh akan hanya akan membawa kekecewaan yg memungkinkan anda mengalami postnatal depression.

Bersalin Di Mana Nanti?

Posted by Farah MBAR at 10:46 AM 0 comments
Bulan ini, bulan menguruskan dan membayar cukai. Last year, mama dan daddy awal-awal pagi sudah bertolak ke Pandan Capitol untuk mengguruskan hal-hal berkenaan cukai ni. Kebetulan sebelah Pandan Capitol, Hospital Pantai Indah. Mama ambik kesempatan untuk singgah jenguk-jenguk kut kut sesuai untuk bersalin di sana.

Kebetulan Mama langkah kanan. Ada package sedang disediakan untuk bersalin normal dan elektif caesarean. Terus Mama ambik dua-dua pamplet dan bawa balik. Dan 4 bulan selepas itu, memang Mama bersalinkan Sya secara elektif caesarean di sana.

Pembaca mesti nak tahu berapa Mama spend kan? Kalau Mama terus sebut harga mesti semua tak nak pergi. Jadi lebih baik Mama explain dari awal hingga ke akhir agar other expecting mothers and fathers kat luar sana faham yang kita mesti nak yang terbaik kerana ini concern tentang nyawa kan?

Kenapa tak hospital kerajaan? Ada yang kata hospital kerajaan kurang keselesaan dan privacy. Mama sendiri pun mahukan kedua-duanya sekali. Setelah Mama baca pengalaman mothers yang lain, ada hospital kerajaan yang tip top service nya, macam Putrajaya Hospital seperti yang Che Mid tulis.

Sebenarnya memilih hospital manakah anda akan bersalin merupakan keputusan PERTAMA yang harus di ambil kira. Perancangan yang baik menjimatkan kos dan memberi kita ketenagan.

Ada hospital yang menyediakan pakar perbidanan mereka tersendiri tanpa perlu dirujuk oleh mana-mana klinik seperti Hospital Pantai Indah. Ada juga yang perlu dirujuk dari klinik antenatal. Jadi eloklah kita research dahulu.

Pada mama lebih baik terus berjumpa pakar perbidanan tersebut jika diberi peluang. Mama sendiri bila dapat tahu dah mengandung mula-mula ambik keputusan pergi ke Klinik Ibu dan Anak di Kg Pandan. Malangnya walaupun percuma, mereka tidak menyediakan perkhidmatan sonogram atau ultrasound. Jadi Mama terpaksa buat dua visit dalam sebulan. Leceh sangat.

Sebagai panduan, berikut Mama senaraikan Hospital dan Pusat Bersalin yang disyorkan oleh bloggers and forumers(setelah puas membaca forum2 dan blog2 berkenaannya berserta link website mereka (jika ada), alamat dan pakej antenatal atau bersalin (jika ada).

Mama juga letakkan "Recommended Physician" seperti yang mereka bincangkan. Mama tahu sebagai wanita muslim ada yang prefer Doktor perempuan kan?

Terpulang pada para bakal ibu dan bapa untuk membuat pilihan yang sesuai.

PUTRAJAYA
Hospital Putrajaya
Department of Obstetric & Gynaecology
Putrajaya Hospital, Precint 7,
Putrajaya, MALAYSIA
Contact No: +603-83124200 ext : 3104
Recommended Physician :
Dr Noraihan Mohd Nordin
Email : ppraihan@hpj.gov.my

PUCHONG
Pusat Perubatan KPMC Puchong
KPMC Puchong Medical Centre ( 661531-H)
N01&3, Jalan Puteri 2/1, Bandar Puteri Puchong, 47100, Selangor Darul Ehsan.
Tel: 0380624073 Fax: 0380624746
  • Pakej bersalin - here
  • Kelas Antenatal
Sebarang pertanyaan hendaklah diajukan kepada sister Siti Hawa atau Kaunter pendaftaran.
No Tel: 0380624073 atau fax 0380624746


SHAH ALAM
Shah Alam Specialist Hospital (SALAM)
No. 2-14 Jalan Nelayan 19/B
40300 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan
Malaysia 40300
E-mail: admin@salam.com.my
Telephone: 03-5548 5161
Fax: 03-5541 0503

Recommended Physician :
Dr. Siti Mariam Sh Ahmad
Consultant Obstetrician & Gynaecologist
-MBBCh (Ireland), MOG(USM)
KPJ SELANGOR SPECIALIST HOSPITAL
Lot 1, Jalan Singa 20/1, Section 20,
40300 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : (03) 5543 1111
Fax : (603) 5543 1722 / 5543 2222


CHERAS
UKM Medical Centre,
Jalan Yaacob Latif,
56000 Cheras, Kuala Lumpur
Phone: 03 9145 5949
Fax: 03 9173 8946

Recommended Physician :
Dr Zaleha binti Abdullah Mahdy
Professor and Senior Consultant in Obstetrics and
Gynaecology, National University of Malaysia (UKM)
MD (UKM), MRCOG, MOG (UKM), MD (Newcastle
upon Tyne, UK)
Email: zaleha@mail.hukm.ukm.my

Normal delivery from RM1600++

KAJANG
KAJANG PLAZA MEDICAL CENTRE SDN. BHD. (KPMC)
Pusat Perubatan Kajang Plaza No. 36 A-C, Jln. Dato' Seri P.Alagendara 2, Kajang Plaza, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-87397077/6066 | Fax: 03-87395055/3033

Recommended Physician :
Dr. Mimi Suria Bt Mohd Tap
MBBS (Malaya)
Jadual - here

BANGI
Klinik Pakar Wanita An-Nur
Dr Fatimah & Dr Khamsiah
No 10 MEdan Pusat Bandar 1
Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi Selangor
03.89250020

  • Pakej bersalin - here (CASH ONLY)
  • 3D & 4D scan package - here
  • Antenatal package - here

SUNGAI BULOH
Putra Medical Centre
47 Jalan BRP 1/3
Bukit Rahman Putra
47000 Sungai BUloh
03.61564735
  • Antenatal Class available
Recommended Physician :
Dr Zarul Azham Mohd Zulkifli

KAMPUNG BARU
Kampung Baru Medical Centre (KBMC)
No. 85, Jalan Raja Abdullah,
Kampung Baru,
50300 Kuala Lumpur.

Tel : 03-26931007
Fax : 03-26986711

KLANG
Hospital Bersalin Razif
No. 33,35,37 & 39, Jalan Sri Sarawak 20A/KS2,
Taman Sri Andalas, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan.
Telephone : 603 - 3323 7394
Fax : 603 - 3323 7058
Email : info@hospitalrazif.com

Pakej bersalin dan antenatal - here


Monday, April 6, 2009

Air Selusuh

Posted by Farah MBAR at 10:11 PM 0 comments
Petua Melayu sebenarnya yang mengatakan air selusuh atau minyak selusuh memudahkan proses bersalin.

Air selusuh itu dibuat antaranya :
- Rambut diluruskan kedepan dahi dan menelan titisan air yang jatuh
- Air Hujan Malam Jumaat atau Air Zam Zam dibaca Yasin secara ramai2 dalam majlis tahlil

Secara peribadi, saya tidak pernah mengamalkan Air Selusuh. Malah di Forum pun ada membincangkan baik dan buruknya Air Selusuh :
http://www.mesra.net/forum/lofiversion/index.php/t81165.html

Dan di al-ahkam
berkata "Amalan Air Selusuh atau Minyak Selusuh ini memang tiada riwayatnya didalam al-Quran mahupun hadith"

Malah kedua-duanya menyarankan supaya ibu-ibu mengandung makan kurma, yang mana kita sedia tahu memberi tenaga.

(jika anda membaca surah maryam ketika mengandung dan melihat terjemahannya, ada menyatakan yang demikian)

Sebenarnya banyak lagi cara untuk kita mengatasi kesakitan bersalin. Saya sendiri membawa MP3 berisi:

1. Surah Yaasiin, kerana ia mempunyai banyak fadhilat.
2. Surah Yusuf, agar mendapat anak yang saleh, sempurna dan mempunyai rupa paras yang elok.
3. Surah Luqman, agar mendapat anak yang taat kepada kedua ibubapa.
4. Surah Maryam.
5. Surah al-Ikhlas.

Dan alhamdulillah, hati tenang walaupun terpaksa C-Section (dan dengan kuasa Allah swt Pakar detect komplikasi pada saat awal dan anak saya terselamat)






Monday, March 23, 2009

Travelling and Homemade Baby Food

Posted by Farah MBAR at 4:18 PM 2 comments
The family short trip to Langkawi left me baffled for a bit.

But this was good timing for experimenting.

I'ld made batches of apple, pear and carrot puree and had them frozen in ice cube trays. Once frozen, I transfered them into ziplock bags.

We had a small handy ice box (free sebab beli red bull ke apa gitu, tak ingat) and that was used to carry them.
























We departed from Ampang at 4am. Stopping at Jambatan Sultan Azlan near Kuala Kangsar for Sya's morning feed at 6am and for Subuh prayers. I bough this rather large Formula Container and Separator when I was in Batu Pahat Mall. This was very handy as Sya drinks 3 large scoops now (6oz).



We adjusted our breakfast at 8.45am. I am thankful for the airtight mini containers I had bought during our last travel to Penang. They were so handy. I had this prepacked with Farley's Rusk for Sya's breakfast (this just needed milk and warm water added)




I also reserved a bag to defrost when we got to Gurun. So as we reached Kuala Perlis Jetty, I had all my utensils ready in a bagpack easily reachable. Sya had her lunch in the Ferry to Langkawi itself.

The Tommy Tippee Traveling Spoons was convinient for keeping spoons clean.




And when I had finished with the container and spoons, I just rinse them and keep them together so I know which is which (which has been used) to be washed properly when we got back to the hotel room.




I'll write more on tips for easily getting stuff to change your baby when travelling soon. Till then, its not that hard to travel with a baby. You only need guts and a little planning ;)


Wednesday, February 25, 2009

How To Get Your Kids To Eat Veges

Posted by Farah MBAR at 8:51 PM 0 comments


Start them young.

Read more


I always gave Aliya "ants on a log"....sometimes I also steal a log or two as well he! he! he!

Ants on a Log
- fresh organic celery (if possible)
- peanut butter
- raisins

Spread the peanut butter on insides of the celery.
Place raisins to look like ants





DISCLAIMER
* All pregnant moms should avoid peanuts and peanut products

* All nursing moms should avoid peanuts and peanut products.

* Children should not be introduced to peanuts or peanut products until 1yr minumum / 3yrs if there is a family history of ANY allergies food or otherwise.

Monday, January 19, 2009

How CHEAP is homemade?

Posted by Farah MBAR at 7:25 PM 1 comments
Congratulations on taking the decision to prepare your own food for your baby!
By doing so, you're treating him to two of life's greatest gifts -- good health
and delicious food.
http://www.keepkidshealthy.com/infant/homemade_baby_food.html
Homemade infant food may help cut food costs, and provide baby with food as
nutritious, if not more nutritious, than store-bought baby foods. Making your
own baby food will also help baby get used to foods the family eats.

http://www.umext.maine.edu/onlinepubs/htmpubs/4309.htm


Read more


Baby food doesn't have to come in jars. You can make your own at home, and it's
not difficult. Baby food is simply strained, pureed, or mashed adult food, just
a different version of the food you prepare for yourself. Three good reasons for
making your own baby food are:

You know what's in it
You can
custom-tailor the texture to your baby's taste preferences
You can shape
your baby's tastes and help her learn what fresh foods taste like.

http://www.askdrsears.com/html/3/T032300.asp



SO the obvious is there. Its nutrious and its cheap. Not convince yet?

I took this a step further to show how much I cut cost in preparing fresh homemade baby food. I am not totally off commercial food, I use them ONLY when there is unplanned family outing of such (macam last minute kenduri ke) Life doesnt have to stop when you have babies anyway right?

Ok. This weekend, shopping at Tescos was fun - Sya actually identified the Chinese Pears and started grabbing them LOL. She knows that is "ma-mam" = food

How much will it cost you?
Two weeks worth of banana = RM5.01




Two weeks worth of chinese golden pumpkin = RM1.87+ RM2.76 = RM4.63


Two weeks worth of apples, red delicious = RM8.99


Two weeks worth of sweet potato = RM3.22


Two weeks worth of carrots (good quality from Australia) = RM2.67


Two weeks worth of fragrant pear = RM4.87


Two weeks worth of papaya = RM2.57


total spent = RM31.96

baby rice = RM6.99



commercial baby food, per jar RM2.95 (the cheapest in the market so far)


2 bottles x 14 days = RM82.60 + RM6.99(baby rice)= RM89.59 -> 2 weeks (commercial)
homemade = RM31.96 + RM6.99(baby rice)-> = RM38.95 -> 2 weeks (homemade)

you save RM50.64


For me...thats a real good bargain.

A Clean Bill of Health

Posted by Farah MBAR at 6:01 PM 0 comments
I wish I had this when Liya was a baby - its really easy to wash the bottles, tits and now when she is taking solid, I feel safe to use this to clean the fruits and vegetables. It helps to get rid of pesticides and impurities as well as milk fats on baby bottles.

Read more


The refill pack from TollyJoy I think the best so far. Cheaper than the Pureen. This is 900ml for RM21.90 at carrefour. Pureen is about RM23.90 for 700ml.









Peachy Peach

Posted by Farah MBAR at 5:16 PM 0 comments
I find it a bit unfair that DH and I have "gourmet" food and Sya doesnt. So for something really really gourmet I decided on Peachesfor Sya (the wholesomebabyfood.com says its ok as long as 4 day rule apply)

Besides, Sya's stools need a bit softening...I know that sounds gross but hey that's life.

Read more


Visit here for the full prep on peaches:
http://www.wholesomebabyfood.com/nectarines-peachesbabyfoodrecipes.htm

Peaches are expensive here in Malaysia unfortunately...I grew up in the UK so I had ample of a kilo of fresh peaches for the price of a Papaya in RM. These 4 babies cost me a wooping RM16 bucks....but hey that gourmet and I feel bad if I'm spending that money on a buffet and my baby is not..



First I would wash the peaches with the special vegetable & fruit liquid. Then cut them in quaters and pitted the pit.



Steam until soft and tender then reserve any left over water to use for thinning out the fruits.



Peel off skin and then place fruit(s) into food processor for pureeing and seive to get rid of any unwanted bits or skin.


You could add cereal to thicken up and after the 4 day rule, Sya actually liked it plain with banana.

Peaches are a bit duretic so go easy on them - not too much for the beginning.



pa pa ya!

Posted by Farah MBAR at 8:44 AM 0 comments
Sya's grandpa Atuk Rahim is a very smart man. Smart as in he is good with numbers. Infact I love going to Tescos with him becoz he economically calculates which is more worth your money's buy. Abah as I fondly call him, has a built in calculator in his head.

Read more


Suprising, he didnt come from a wealthy family, sometimes food was hard to find (my late grandpa was only a rubbertapper) but was amongs the first in his village to go to university.



I notice my grandma loves to plant fruit and veges at her back garden...so I did a little reading here and there and found that IRON played a major role in learning, memory and thinking functions. I will make a later post on this as the article I found was very very helpful.

I noticed as well that my dad had a very very personal liking for Papayas. He would squeeze some lime juice on them for breakfast. Lucky for him, he has this BOUNTYFUL Papaya Tree right at the back of his house.



My grandma also said that she had sometimes mashed them up to give them as baby food. I gave them to Liya when she was growing up, and definately she has very very good memory and thinking skills. Back then 8 years ago, I didnt have any internet access for my cause, but knew it was a good source of vitamin C.

I googled somemore (of course I live by the motto "you are what you eat") and found these

"Excellent food for children because it is important for their growth."
http://www.health2know.com/papaya-goodness/

"It is an excellent source of Vitamin A, C, E, Folic Acid, Potassium, Copper, Beta-Carotene, Calcium, Phosphorous, Iron and Fiber!"
http://hungryzone.com/index.php/detailed-health-tip-article/20/Benefits-of-papaya

Because there is Vitamin C, I am not afraid about the absoption of nonheme Iron it contains.
"On the other hand, the absorption of iron from plants (nonheme iron) is enhanced when vitamin C is simultaneously present in the diet, and calcium absorption is improved by adequate amounts of vitamin D."
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1130543/nonheme-iron

More on nonheme Iron and the use of Vitamin C for enhanced absorbtion here :http://ibdcrohns.about.com/cs/nutrition/a/fdairon.htm

At least now I have a pretty good reason to give Sya Papayas. And Papayas are sooooo cheap..what more reason should there be.

Last week Sya gratuated from Papaya with honours. Alhamdulillah, no allergic reaction after having only steamed papaya for lunch using the 4 day rule.

Since it is only advisable to give raw ripe papaya at the age of 6 months, I decided to steam them until they are soft for a good 3-5 minutes (not to long so that the nutrients are well kept).

I had fun with papaya definately...easy to prepare and delicious - yes I taste them, after all our kids are still HUMAN.

My version of PA PA YA!

1. Peel the skin first.




2. Cut whole papaya into half





3. The black seeds needs to be remove and the white bits needs to be scraped off.




4. Cut into cubes.



5. Steam for a good 3-5 minutes until soft. Pureed and strain to get rid of impurities and maybe big bits.



Tuesday, January 13, 2009

Why no salt?

Posted by Farah MBAR at 7:34 PM 0 comments
Can I put salt in my baby's food? This will also include the ever famous ikan bilis

I've just reviewed a good article about why we should not give salt or anything salty to babies who are weaning and starting solids.

You should not add salt to your baby's food in the first year as this may damage her kidneys. At this age, your baby's kidneys are not mature enough to handle the salt loading. Besides, salt exists naturally in the foods you feed your baby.

In the first six months of life your baby needs less than 1g of salt per day, which she will usually obtain from breastmilk or formula milk. Between seven and 12 months this increases slightly to around 1g. Toddlers aged one to three years need less than 2g (this is the equivalent of 0.8g sodium per day).

To stay within these recommendations you should aim to:
• limit salty foods in your baby's diet
• don't add salt during cooking
• avoid processed foods, such as ready meals, pies, biscuits, crackers, soups, gravies, sauces, pizza, tinned vegetables, cheese, bacon and crisps, which are all very high in salt, and offer low-salt alternatives.

Foods made specifically for babies, such as jar foods and infant cereals, have a low salt content, as salt is not added during processing. These should not be confused with foods aimed at older children. These can be highly processed and have a high salt content and are therefore not suitable for your baby.

If you do choose to offer your baby or toddler high-salt foods, it is recommended that you only offer small amounts occasionally.

Salt is usually labelled as sodium on food labels: 1g of sodium is equivalent to 2.55g of salt. Read food labels carefully and aim to choose those foods with a sodium content of no more than 0.1g of sodium per 100g.

Suitable low-salt foods for your baby include fruit, vegetables and salad, plain meat, poultry and fish, eggs, pulses and milk. Whether they are fresh, tinned or frozen shouldn't make a difference as long as they have no added salt (tinned vegetables often have salt added so be especially careful to check these). Rice and dried pastas are also low in salt provided they have had no salt added during cooking. Make a habit of reading food labels, and you will soon get to know which are the most suitable foods to buy.

Reviewed by Dr Tan Siew Pin

p/s best to rendam dulu the ikan bilis to get rid of lebihan garam...its much better

Tuesday, January 6, 2009

Mommy Have You Gone Bananas?

Posted by Farah MBAR at 11:55 PM 0 comments
Cavendish Bananas

If you're not sure of which bananas to use, I tried Cavendish bananas (pisang montel) and they worked fine for homemade baby food.
Read more

Used the same technique as I do, but this time was just steaming. I remembered how much I love my mom's lempeng pisang (banana pancakes) so hopefully this is a good start for Sya.

Photobucket

Its simple, cut the bananas into small pieces, place them in the your steamer container (mine is china bowls coz they are hear resistant) and steam them until soft. Place is grinder or food mixer, adding a bit of boiling water to the desired consistency.

I strain them because bananas do contain seeds, so just to make the purees free of any particles.

Photobucket

Monday, January 5, 2009

Why I Make Homecooked Food...

Posted by Farah MBAR at 4:44 PM 0 comments

Its the loving I get that motivates me.
Read more

As you can see...



 

Baby Talk and more.. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting