Wednesday, April 8, 2009

Bersalin Di Mana Nanti?

Posted by Maizura ARahaim at 10:46 AM
Bulan ini, bulan menguruskan dan membayar cukai. Last year, mama dan daddy awal-awal pagi sudah bertolak ke Pandan Capitol untuk mengguruskan hal-hal berkenaan cukai ni. Kebetulan sebelah Pandan Capitol, Hospital Pantai Indah. Mama ambik kesempatan untuk singgah jenguk-jenguk kut kut sesuai untuk bersalin di sana.

Kebetulan Mama langkah kanan. Ada package sedang disediakan untuk bersalin normal dan elektif caesarean. Terus Mama ambik dua-dua pamplet dan bawa balik. Dan 4 bulan selepas itu, memang Mama bersalinkan Sya secara elektif caesarean di sana.

Pembaca mesti nak tahu berapa Mama spend kan? Kalau Mama terus sebut harga mesti semua tak nak pergi. Jadi lebih baik Mama explain dari awal hingga ke akhir agar other expecting mothers and fathers kat luar sana faham yang kita mesti nak yang terbaik kerana ini concern tentang nyawa kan?

Kenapa tak hospital kerajaan? Ada yang kata hospital kerajaan kurang keselesaan dan privacy. Mama sendiri pun mahukan kedua-duanya sekali. Setelah Mama baca pengalaman mothers yang lain, ada hospital kerajaan yang tip top service nya, macam Putrajaya Hospital seperti yang Che Mid tulis.

Sebenarnya memilih hospital manakah anda akan bersalin merupakan keputusan PERTAMA yang harus di ambil kira. Perancangan yang baik menjimatkan kos dan memberi kita ketenagan.

Ada hospital yang menyediakan pakar perbidanan mereka tersendiri tanpa perlu dirujuk oleh mana-mana klinik seperti Hospital Pantai Indah. Ada juga yang perlu dirujuk dari klinik antenatal. Jadi eloklah kita research dahulu.

Pada mama lebih baik terus berjumpa pakar perbidanan tersebut jika diberi peluang. Mama sendiri bila dapat tahu dah mengandung mula-mula ambik keputusan pergi ke Klinik Ibu dan Anak di Kg Pandan. Malangnya walaupun percuma, mereka tidak menyediakan perkhidmatan sonogram atau ultrasound. Jadi Mama terpaksa buat dua visit dalam sebulan. Leceh sangat.

Sebagai panduan, berikut Mama senaraikan Hospital dan Pusat Bersalin yang disyorkan oleh bloggers and forumers(setelah puas membaca forum2 dan blog2 berkenaannya berserta link website mereka (jika ada), alamat dan pakej antenatal atau bersalin (jika ada).

Mama juga letakkan "Recommended Physician" seperti yang mereka bincangkan. Mama tahu sebagai wanita muslim ada yang prefer Doktor perempuan kan?

Terpulang pada para bakal ibu dan bapa untuk membuat pilihan yang sesuai.

PUTRAJAYA
Hospital Putrajaya
Department of Obstetric & Gynaecology
Putrajaya Hospital, Precint 7,
Putrajaya, MALAYSIA
Contact No: +603-83124200 ext : 3104
Recommended Physician :
Dr Noraihan Mohd Nordin
Email : ppraihan@hpj.gov.my

PUCHONG
Pusat Perubatan KPMC Puchong
KPMC Puchong Medical Centre ( 661531-H)
N01&3, Jalan Puteri 2/1, Bandar Puteri Puchong, 47100, Selangor Darul Ehsan.
Tel: 0380624073 Fax: 0380624746
  • Pakej bersalin - here
  • Kelas Antenatal
Sebarang pertanyaan hendaklah diajukan kepada sister Siti Hawa atau Kaunter pendaftaran.
No Tel: 0380624073 atau fax 0380624746


SHAH ALAM
Shah Alam Specialist Hospital (SALAM)
No. 2-14 Jalan Nelayan 19/B
40300 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan
Malaysia 40300
E-mail: admin@salam.com.my
Telephone: 03-5548 5161
Fax: 03-5541 0503

Recommended Physician :
Dr. Siti Mariam Sh Ahmad
Consultant Obstetrician & Gynaecologist
-MBBCh (Ireland), MOG(USM)
KPJ SELANGOR SPECIALIST HOSPITAL
Lot 1, Jalan Singa 20/1, Section 20,
40300 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : (03) 5543 1111
Fax : (603) 5543 1722 / 5543 2222


CHERAS
UKM Medical Centre,
Jalan Yaacob Latif,
56000 Cheras, Kuala Lumpur
Phone: 03 9145 5949
Fax: 03 9173 8946

Recommended Physician :
Dr Zaleha binti Abdullah Mahdy
Professor and Senior Consultant in Obstetrics and
Gynaecology, National University of Malaysia (UKM)
MD (UKM), MRCOG, MOG (UKM), MD (Newcastle
upon Tyne, UK)
Email: zaleha@mail.hukm.ukm.my

Normal delivery from RM1600++

KAJANG
KAJANG PLAZA MEDICAL CENTRE SDN. BHD. (KPMC)
Pusat Perubatan Kajang Plaza No. 36 A-C, Jln. Dato' Seri P.Alagendara 2, Kajang Plaza, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-87397077/6066 | Fax: 03-87395055/3033

Recommended Physician :
Dr. Mimi Suria Bt Mohd Tap
MBBS (Malaya)
Jadual - here

BANGI
Klinik Pakar Wanita An-Nur
Dr Fatimah & Dr Khamsiah
No 10 MEdan Pusat Bandar 1
Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi Selangor
03.89250020

  • Pakej bersalin - here (CASH ONLY)
  • 3D & 4D scan package - here
  • Antenatal package - here

SUNGAI BULOH
Putra Medical Centre
47 Jalan BRP 1/3
Bukit Rahman Putra
47000 Sungai BUloh
03.61564735
  • Antenatal Class available
Recommended Physician :
Dr Zarul Azham Mohd Zulkifli

KAMPUNG BARU
Kampung Baru Medical Centre (KBMC)
No. 85, Jalan Raja Abdullah,
Kampung Baru,
50300 Kuala Lumpur.

Tel : 03-26931007
Fax : 03-26986711

KLANG
Hospital Bersalin Razif
No. 33,35,37 & 39, Jalan Sri Sarawak 20A/KS2,
Taman Sri Andalas, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan.
Telephone : 603 - 3323 7394
Fax : 603 - 3323 7058
Email : info@hospitalrazif.com

Pakej bersalin dan antenatal - here


0 comments:

Post a Comment

 

Baby Talk and more.. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting